Zeichnungen Marka Thera: Poklidné krajiny s dramatickou minulostí

30. prosinec 2016

Sugestivní videa Marka Thera můžete znát z řady výstav nebo z finále prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2011. Jeho obrazům je vlastní precizní výtvarná kompozice, hloubka sdělení a elegantní a sebevědomé nakládání s časem a pohybem. Součástí jeho filmové práce je vždy podrobné rozkreslení všech záběrů do storyboardů. Silný vztah má však i ke kresbě. Výstavu jeho sítotiskových kreseb Zeichnungen 1928– můžete vidět v pražské Trafo Gallery, která je nově umístěná ve třinácté hale Holešovické tržnice.

„Kreslím rád odmala, trénuju si to, když dělám storyboardy ke krátkým filmům a teď aktuálně k celovečeráku, který snad brzy vznikne,“ říká Mark Ther. První inspirací pro výstavu Zeichnungen 1928–, která se v trochu jiné podobě představila už ve Vídni, byl dárek od pratety: „Dostal jsem knížku se sadou kreseb krajin na kartonech. Byly to naivní obrázky od mého vzdáleného příbuzného Franze.“ V pracích se tak znovu objevuje dlouhodobé Therovo téma, kterým jsou osudy českých Němců v průběhu dvacátého století. „Nikdy jsem ho nepotkal, byl ročník 1905. Ve čtyřicátém druhém musel nastoupit k Wehrmachtu. Šel přímo do Ruska a po deseti letech se pak vrátil. Už ne do Čech, kam nesměl, ale do Německa.“

Kresby zachycující malebný kraj kolem Broumova Mark Ther překreslil perem nebo kombinovanou technikou. Datace předloh je neznámá, a proto v názvu výstavy figuruje otevřené časové vymezení 1928–. „Návštěvníci mi často říkají, že na ně výstava působí uklidňujícím dojmem, ale samozřejmě je za tím něco jiného.“ Prostor galerie je proměněný vymalováním a černými a bílými závěsy, nechybí dekorativní květiny. „Důležitá pro mě byla i instalace výstavy. Chtěl jsem se vrátit k salónnímu stylu, který byl běžný třeba před osmdesáti lety,“ komentuje Ther.

Na komentovanou prohlídku výstavy Zeichnungen 1928– můžete zajít 11. ledna 2017 od pěti odpoledne, provedou vás kurátor Otto M. Urban a Mark Ther.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka