Žít na okraji společnosti, nebo bojovat a stát se pro někoho hrdinou? Začíná Jeden svět

2. březen 2015

Motivace mladých lidí, kteří se v Dánsku přidávají k radikálním islamistům, zobrazuje ve filmu Bojovníci ze severu Søren Steen Jespersen: „Ta volba zdaleka není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Ti kluci čelí diskriminaci, nedostanou normální práci, nepustí je do klubů a tak dále. Žijí na předměstích, pijí a kradou a nevidí z toho cestu ven.“ Zahajovací film festivalu Jeden svět upozorňuje na vážné problémy spojené s diskriminací a sociálním vyloučením, se kterými se v zemích západní Evropy potýká čím dál tím víc lidí.

Společně se Sørenem Steenem Jespersenem přišla i ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková: „Ty největší bubliny, které chceme letos prasknout, jsou nerovné příležitosti ve vzdělávání, rasismus a xenofobie. Spousta lidí v Česku má třeba iracionální strach z muslimů, aniž by nějaké skutečně osobně znala.“ Poslechněte si rozhovor s Hanou Kulhánkovou a režisérem Sørenem Steenem Jespersenem.

Lokální předsudky a fámy bude 17. ročník Jednoho světa bourat od 2. do 11. března v Praze a pak v dalších 33 českých městech. Nabídne mimo jiné premiéru oscarového dokumentu Citizenfour a v nové kategorii V zajetí mysli přinese snímky o duševním zdraví. Nebudou chybět tradiční programové kategorie Moc médií, Takzvaná civilizace s environmentální tematikou, Cesty ke svobodě ze zemí, v nichž pracuje společnost Člověk v tísni, Panorama s filmy oceněnými na zahraničních festivalech a Český pohled.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.