Živé vysílání z AFO 2016: Čelisti na vertikále jara

21. duben 2016

Festival Academia Film Olomouc (19.–24. 4. 2016) je prestižní akcí, z níž vám každoročně v rámci několikahodinového vysílání přinášíme sérii nevyzpytatelných rozhovorů z oblasti popularizace vědy. Stejně jako loni se tohoto úkolu v pátek 22. 4. mezi 11. a 14. hodinou zhostí výsadek našeho filmově-kritického magazínu Čelisti ve složení Aleš Stuchlý a Vít Schmarc.

Jejich hosté letos budou pokrývat široké pole působnosti: od komiksologie přes technologii laseru až po vertikální farmaření. Americký profesor fyziky James Kakalios, který na AFO vysvětluje úžasné schopnosti superhrdinů z hlediska racionálních fyzikálních zákonů, pro nás otevře hluboký nerdsmír 9. Mikrobiolog, parazitolog a emeritní profesor Columbia University v New Yorku Dickson Despommier zase představí myšlenku o návratu k základním potřebám člověka, o omezení dopravy a revoluční odpovědi na nevyhnutelný problém s nedostatkem půdy.

Poté co se dozvíme, jak nakrmit města, přijde na řadu ještě pronikavá zbraň domácí výroby: v současné době se v malé vesničce na jižním okraji Prahy, Dolních Břežanech, staví nejvýkonnější laserový systém světa. Jedná se o největší vědecký počin v české historii a pracují na něm přední světoví vědci a inženýři. O tomto projektu, o výzkumu na největších laserech světa i o životě vědce přijde návštěvníkům povídat Kateřina Falk, která studovala na britských univerzitách Imperial College London a v Oxfordu a poté působila několik let ve skupině Fyziky plazmatu v národní laboratoři v Los Alamos v Novém Mexiku. Slyšíme se na vertikále jara!

Spustit audio