Život tvoří milion detailů: O českých filmových efektech a animaci

18. květen 2016

Pokračujeme v posouvání hranic rádia: tentokrát patřilo vysílání On Air vizuálním efektům a animaci. Svou práci pro film a reklamu představili slovem i obrazem Michal Mocňák z RUR, Lukáš Skalník z Eallin a Jan Malíř z UPP.

Velkofilmy jako Muž na laně nebo reklamy a spoty s animovanými zvířaty, stadiony, lidmi nebo digitální vodou. To je vizitka studia UPP, pro které je největší výzvou detail tváře digitálního člověka. „Digitální zvířata a voda byly velkou výzvou před pár lety. Dnes je to věrohodná podoba lidí. Jako diváci jsme čím dál tím přísnější a na lidskou tvář máme vysoké nároky, protože ji máme detailně nakoukanou. Život tvoří milion detailů, které se těžko popisují, a ten, kdo ho vyrábí, na ně musí přijít. Udělat lidský obličej tak, aby v záběru zblízka vypadal přirozeně, umí jen pár studií po celém světě. U nás zatím v téhle lize nikdo není,“ říká Jan Malíř.

Animovaný film vyvinutý nástroji, se kterými se běžně pracuje na počítačových hrách, představil Michal Mocňák z RUR. „Použili jsme herní enginy, které se renderují v reálném čase. V dnešní době už totiž herní enginy dosahují poměrně kvalitních výsledků a přitom díky kratšímu renderování šetří čas. Film jsme postavili jako jednotlivé levely hry a pak se to renderovalo ven, plus nějaký post proces. Díky tomu jsme si mohli dovolit některé věci dělat x-krát, měnit některé animace a podobně.“ Pro studio Eallin je specifická kombinace různých animačních technik, kterou vysvětlil Lukáš Sklaník: „2D a 3D animaci kombinujeme s loutkami. Dáváme dohromady klasické a moderní techniky, snažíme se do toho vnést ruční práci a přijít s něčím unikátním. Nejzajímavější pro nás je charakterová animace a zakázky, na kterých je dost práce.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka