Bratislavské Leporelo

25. září 2009

V rámci rubriky Kumšt si okrem iného budeme predstavovať aj slovenské nezávislé hudobné vydavateľstvá. V profiloch sa dozviete o fungovaní labelov ako Deadred, Slnko Records, alebo Leporelo, ktoré sa orientuje na vydávanie minimalu, deep techna a houseu. O tomto bratislavskom labeli sme sa porozprávali s DJom Skankom.

Subclub, bývalé Účko, vychovalo producentov a DJov, ktorí nielenže čerpajú z diania pod hradnou skalou z 90-tych rokoch, ale taktiež držia krok so svojimi západnými kolegami. Známe postavy slovenského techna - spomeňme napríklad Tokyho alebo jeho kolegu Dala - inšpirovali vznik novej generácie producentov ako napríklad Milos, Raganova, Baltazar, Damolh33 alebo Craquetone. Tvrdší sound tzv. "trojkopákového" techna z labelov ako Palicavonzvreca alebo Olga a Jozef vystriedal jemnejší minimal, deep techno a house z labelov ako LFB, Sologroove alebo Seta.

Jednou z vlajkových lodí nového zvuku je aj Leporelo. Leporelo pôvodne fungovalo ako DJ booking. Tento rok k bookingu a organizovaniu parties pribudol aj label. Stojí za ním DJ a producent Milos, ktorý momentálne žije v Kalifornii a bratislavský DJ Skank. "Plánujeme pravidelne skoro každý mesiac vydať jeden release, s tým že momentálne boli výberovky, teraz už budú klasické EP od jedného autora s remixami. V pláne sú aj zahraniční remixéri. Časom budeme prijímať aj iné mená, prednedávnom napríklad pribudol dB z Viedne, ktorý vydáva na labeloch ako Background alebo Sub Static," povedal nám Skank.

01004412.jpeg

Zatiaľ posledným EP Leporela je Colors od Poliaka Chine. Tomuto releasu predchádzala doska Mood is the Key od talentovaného producenta Raganova, ktorý má svoj vlastný (net) label Sologroove.

Odkazy:
www.leporelo.sk

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.