The Ills a Isobutane

7. říjen 2009

V ďalšom vydaní rubriky o slovenskej scéne zamierime do vôd postrocku, shoegaze a lo-fi elektroniky. Predstavíme si slovenského producenta Martina Krajčíra a jeho projekty Isobutane a The Ills. Druhý spomínaný projekt ste mohli vidieť aj na festivale Creepy Teepe alebo na Vice Party v Prahe.

V projekte Isobutane si Martin ventiluje svoju záľubu v elektronike. Inšpiroval sa labelom WARP a produkciou, ktorá na ňom vychádzala v 90-tych rokoch, ale i jeho súčasným soundom typu Flying Lotus. Vydáva na labeloch ako Dreamgrounds a Sample Oak. Remixoval slovenské projekty vrátane Peoples, Nocadeň, Vetroplach, Cliché alebo Laca Lučeniča. V septembri mu vyšiel nový album.

V roku 2008 vznikla kapela The Ills, ktorá hudobne čerpá z postrocku a shoegaze. Okrem Martina v kapele tiež hrá Filip Drábek, Luboš Hodas a Adam Kobyda. Medzi ich hudobné vzory patria Cocteau Twins, The Cure alebo Sigur Rós. Prednedavnom vydali demo We Love Silence, But Silence is Awkward na vlastnom labeli Exitmusic, ktorý sa orientuje na releasy slovenských hudobníkov.

00971951.jpeg

"To je taký pocit pri robení hudby, keď si povieš, že dobre, takto som to nikdy nerobil. Teraz tento pocit mám a možno ho využijem a vznikne niečo nové...," povedal nám Martin v rozhovore.

Související odkazy:
www.myspace.com/theillsmusic
www.myspace.com/isobutane01
www.exitmusic.org

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio