Kvér: Trans komunita chystá žalobu na český stát

14. leden 2015

„Rok 2014 byl plný změn. Na konci roku 2013 jsem začal s hormonální terapií, pak jsem založil blog Pandamian a taky jsem byl před komisí, což je v ČR povinný krok k tomu, abyste si mohli v dokladech změnit gender,“ hodnotí uplynulý rok Damian Machaj. O různých aspektech života trans lidí jsme se bavili nejen s ním, ale do debaty se přidal i místopředseda organizace TransFusion Dan Tůma.

„Pochopil jsem, že je pro mě důležité o těch věcech mluvit. A pak jsem si uvědomil, že hodně mých kamarádů ví o trans tematice hrozně málo. Samozřejmě se ulevilo i mně samotnému. Současně jsem měl potřebu vytvořit platformu, která by prezentovala obraz trans lidí způsobem, s kterým můžu souhlasit, protože si myslím, že v československém prostředí je mediální obraz trans lidí často vykládán z medicínského pohledu, absolutní senzace nebo podivnosti,“ vysvětluje Damian, proč založil blog Pandamian.

K mediálnímu obrazu nebo obrazu trans lidí v širší společnosti Damian dodává: „V našem kontextu jsou vnímáni jako odborníci sexuologové, psychologové, lékaři a neexistuje žádná protiváha. Proto si myslím, že je moc dobře, že vznikla organizace TransFusion. Je důležité, že tu vznikla skupina aktivistů, kteří otázky transgenderu chápou s lidsko-právním rozměrem.“ Otázky lidských práv se, jak v rozhovoru potvrdil místopředseda TransFusion Dan Tůma, velmi významně týká i současné legislativní prostředí, které podmiňuje oficiální změnu genderu kastrací/sterilizací. Organizace, která našla inspiraci ve slovenském protějšku Transfúzia, bude usilovat o to, aby došlo ke změně takové praxe. Před několika dny vydala na svém facebookovém profilu prohlášení, že hledají transgender osoby, které byly nuceny podstoupit takovou proceduru, pokud chtěly změnit pohlaví.

03292032.jpeg

„Hledáme lidi, kteří buď sterilizací/kastrací prošli, nebo se na ni chystají. Jedná se o všechny, kteří nesouhlasí s nepřímým nucením, aby si mohli změnit svoji genderovou identifikaci v dokladech,“ dodává Dan a zmiňuje, že TransFusion spolupracuje s právníky a odborníky ze zahraničí. Na můj dotaz, jaký zahraniční model fungování takové praxe by jemu osobně vyhovoval, s rozvahou zmiňuje Švédsko a Španělsko. Dan spolu s dalšími lidmi z TransFusion budou usilovat o to, aby kastrace/sterilizace byla pouze dobrovolná. „My vlastně budeme hromadně žalovat ČR u sociálního institutu EU. Taková kauza tu ještě nikdy nebyla.“ Jaké si TransFusion dávají šance na úspěch, jaké to je být „zpovídán“ komisí, aby člověk mohl změnit pohlaví, a co je to „passing“? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.