Kvér v debatě s LGBT seniory a eskymákem z Two Spirits

17. srpen 2013

Týdenní vlna Prague Pride smetla i magazín Kvér. V úterý jsme moderovali diskusi s LGBT seniory a ve čtvrtek jsme natočili u příležitosti výstavy Transgender Me rozhovor s Richardem LaFortunem, příslušníkem původních severoamerických obyvatel, tzv. Two Spirit.

Jaké to bylo vyoutovat se před rokem 1989? A jak se žije LGBT seniorům dnes? Na tyhle a další otázky jsme se pokoušeli najít odpověď v zaplněné kavárně se třemi hosty. Příslušníkem gay tábora Pavlem Kosem, lesbické „barvy“ hájila Jana Kociánová a život transsexuální komunity zprostředkovala Pavlína Štrosová, která se k přeměně odhodlala před osmi lety.

„Nejdřív mi bylo ve škole divný, proč se mi líbí učitelky, a ne učitelé. A že tam byli fešáci učitelé, ale to mě nechávalo úplně klidnou,“ líčila Jana Kociánová momenty, kdy si prvně začala uvědomovat, že se jí něco v životě děje jinak. Stejně jako ostatní účastníci debaty měla i ona kvůli nedostatku informací zprvu problém svoji odlišnost vůbec pojmenovat. Průlom pro ni znamenala kniha Studna osamění, pak přišla krize a otázky, jak s takovou skutečností naložit ve společnosti, kde je homosexualita tabuizována a odsuzována. Díky sportu se jí dařilo leccos tajit. Ve věku, kdy už ženy kolem ní měly děti, ale hledala způsoby, jak např. v pracovním kolektivu nebýt podezřelou. „Když už šlo do tuhýho, tak jsme si – a teď mluvím obecně – opatřovali tzv. snoubence a gayové zase snoubenky. Takže jsme se třeba domlouvali na scénkách typu žárlivá scéna, nebo jak to, žes nenakoupil, a podobně.“

02948288.jpeg

To Pavel i Pavlína žili velkou část života v heterosexuálním vztahu. A jaký byl jejich coming out? Poslechněte si v první části záznamu z debaty s LGBT seniory.

„Moje jméno je Anuk Sar, pocházím z oblasti „velké řeky“ a jsem původem z eskymáckého kmene z Aljašky,“ představil se rodným jazykem Richard LaFortune, příslušník původních severoamerických obyvatel, kteří se definují jako Two Spirits. I on je společně s dalšími lidmi z různých koutů světa, které jste mohli objevit v rámci výstavy Transgender Me, příslušníkem komunit, kterým jsou klasické genderové kategorie muž/žena příliš těsné. Pro tyto prapůvodní obyvatele, stejně jako např. pro komunity v Indii, znamenala výraznou změnu v jejich životě kolonizace. I rozhovor s Richardem si můžete poslechnout tady.

02948300.jpeg
autoři: Josef Rabara , Bára Šichanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.