Otcovství a sex. „Na těhotné partnerce mě vzrušuje, jak dospívá před očima“

4. duben 2017

„Sex je po narození syna mnohem lepší. Já si to užívám víc než dřív,“ říká otec ročního dítěte Michal Polák. „Člověk má úplně jiný zážitek z různých poloh. Byli jsme zvyklí na nějaký druh prožitku, stimulace, a najednou to nefunguje. Nebo to funguje jinak a musíš to znovu hledat.“ Sex je teď podle něj spontánnější. Na to, jak vnímají muži těhotenství a příchod dítěte ve spojení s intimním životem, odpovídá v rozhovoru pro Kvér taky nastávající otec Jonáš Zbořil.

Co bylo hlavní motivací, kdy jste si řekli, že byste chtěli mít se svými partnerkami dítě?

Michal: Já jsem měl vždycky svůj osobní cíl, že bych chtěl mít dítě do třiceti. Vzniklo to celkem spontánně. Nebylo to tak, že bychom měli nějaké rozpory. Prostě jsme si jednou řekli, že jsme spolu už nějaký ten pátek a proč do toho nejít.

Jonáš: U mě to vzniklo tak, že za mnou jednoho dne přítelkyně přišla a řekla, že zhruba za rok od teď by chtěla začít plánovat dítě nebo na něm začít pracovat. Vlastně mě to až tak moc nezaskočilo. Dokázal jsem si to představit. Pak ten rok uplynul, začali jsme na tom dělat a pak se to povedlo.

Vím, že na rodičovskou dovolenou půjdeš ty, zajímalo by mě, jak tahle debata vypadala. Co jste například zvažovali?

Jonáš: Teď se to asi všechno zdá hrozně jednoduché, protože to máme jenom naplánované dopředu, ale až se to dítě narodí, tak teprve uvidíme, jaký to bude Mordor a jestli to vůbec půjde. Jestli vůbec bude moje holka chtít jít na mateřskou dovolenou a jestli bude chtít jít zpátky do práce, nebo ne... Ale z praktických a kariérních důvodů jsme si řekli, že bude jednodušší, když na tu rodičovskou půjdu já. A já jsem asi taky chtěl. Chtěl bych být s dítětem, zkusit to, zažít to. Těším se na to.

Máš z rodičovské dovolené nějaké obavy?

Jonáš: Bojím se, že se budu nudit. Zároveň se taky bojím, že se nudit nebudu, že to bude šílené a že nebudu mít ani chvilku klidu. Že nebudu mít žádný čas na to, co bych chtěl dělat. A hlavně se samozřejmě bojím toho, jestli to budu zvládat. Jestli budu chápat, co to dítě potřebuje. Co ta moje dcera všechno chce nebo nechce. A že jí třeba nebudu rozumět.

Budoucí otec Jonáš Zbořil a otec Michal Polák

Michale, jaké byly tvoje představy v momentě, když jste syna čekali, a teď, když už je na světě?

Michal: Já jsem měl velké štěstí, protože jsem hodně háklivý na spaní. A strašně jsem se obával, že se v noci nevyspím. To byl jeden z největších strašáků. Ale nakonec to bylo mnohem lepší, než jsem čekal. Kluk je vlastně strašně klidný. A nejsou s ním nijak velké problémy. Maloval jsem si to mnohem horší, než to je. Samozřejmě si občas stěžuju, ale čekal jsem, že to bude ještě podstatně náročnější. A taky dost pomáhá, že ho nemusím nutit do jídla a jednoduše se uspává.

Jak se vy, jakožto chlapi, stavíte v intimní a erotické rovině k těhotné partnerce? V čem se ta žena proměňuje?

Michal: V téhle rovině jsem žádný velký problém nikdy neměl. Mně se Zuzana vždycky líbila, i když měla břicho. Nikdy jsem neměl pocit, kdy bych si říkal: Panebože, ta je mi dneska ale strašně odporná. Že bych měl vyloženě pocit, že by se mi fyzicky nelíbila, tak to jsem fakt neměl.

Měl jsi třeba radost, když si pozoroval, jak jí rostlo bříško?

těhotenství - těhotná žena

Michal: Ano, samozřejmě! Potom navíc začne kopání, což je neuvěřitelná věc. To si snad každý chlap musí užívat. Taky je podle mě hodně podstatné, v jakém ročním období to těhotenství prožíváš. Nám to vyšlo přesně tak, že v období toho největšího břicha musel být člověk nabalený, protože byla zima. Když žena musí nosit nějaké volnější oblečení, aby byla v pohodě, tak to břicho vůbec neregistruješ. Třeba pro Jonáše to teď bude úplně naopak, protože má termín v červenci. Takže v těch největších horkách toho bude muset Marcela mít na sobě co nejméně, aby jí nebylo horko. Ten prožitek bude jiný. Tohle je podle mě dost zásadní věc, kolikrát se ti povede se od toho hlavou odpoutat a vůbec si to neuvědomovat.

Jonáš: Na začátku jsem měl velký problém. Protože Marcele bylo pořád špatně, cítil jsem se dost na suchu. A byl jsem z toho fakt nešťastný. Zaprvé jsem ufňukanec, egocentrik a neurotik a všechno dohromady to dělalo neplechu. Najednou se sice těšíš na dítě, ale za chvíli přichází ten moment, kdy si říkáš, že teď budeš na třetím místě. Taky se to projevovalo tím, že pro mě byl nedostatek sexu. Což byl posun mé důležitosti někam stranou. Ale s každým dalším týdnem se to zlepšovalo. Jestli mě něco na mojí těhotné partnerce vzrušuje, tak to je to, jak mi dospívá před očima. Protože ona je relativně drobná holka a najednou se z ní stává žena, která je připravená na to, že bude mít dítě. Je celkově klidnější a těší se. Strašně se mi líbí, kolik má v sobě lásky a něhy. Už nejsem člověk třetí kategorie, ale někdo, kdo má stejně pozornosti a něhy jako někdo další, kdo nám vzniká před očima.

Jaké to je mít sex v těhotenství? Je to pro vás stresující, protože máte strach, aby se té ženě nebo tomu dítěti něco nestalo? Jak jste se při tom cítili?

Michal: Je to naprosto v pohodě po celou dobu těhotenství. To se dozvíš od každého doktora. Dokonce v těch posledních měsících se sex vyloženě doporučuje, může to pomoct vyvolat porod. Co si pamatuju, tak ještě dva dny před porodem jsme spolu spali. Bylo to úplně bez problémů. Samozřejmě, čím je břicho větší, tím se ten stres zvětšuje. A to i přesto, že se všude dočteš, že je to naprosto bezpečné a nic se nemůže stát.

Jonáš: Ta žena je jiná. Na začátku jí bylo pořád blbě, ale teď je to čím dál lepší, už si na to zvykáme. Myslím, že je doma velká psychická pohoda. A hodně se to projevuje i na těch ostatních věcech. Co se týče sexu, jsem čím dál víc nervózní. Ale nijak to neproniká do mého normálního denního myšlení. My jsme na začátku šestého měsíce, takže to břicho narostlo teprve nedávno. To taky pomáhá. Sexuální apetit se tím trochu zpomalí, ale přestaneš to řešit. Objeví se mentální blok v tom, že teď najednou ten sex není záležitost dvou lidí, ale tří. To mě trochu znervózňuje, ale ne nějak zvlášť.

Jonáši, bojíš se toho, že až se malá narodí, změní se váš sexuální a intimní život?

Jonáš: Bojím. Ale víc se bojím toho, že se nám život změní ve všech jiných směrech, a to pak bude mít vliv na ten život intimní. Já se obávám, že na sebe nebudeme mít tolik chuť kvůli tomu, že budeme nevyspalí, naštvaní a unavení.

Michal: Paradoxně jsem byl překvapený, že sex po narození syna je mnohem lepší. Já si to mnohem víc užívám. Člověk má úplně jiný zážitek z různých poloh. Byli jsme zvyklí na nějaký druh prožitku, stimulace, a najednou to nefunguje. Nebo to funguje jinak a musíš to znovu hledat. Ten sex byl mnohem spontánnější a člověk si to neuvěřitelně užije.

Spermie - sperma

Změnil se za dobu těhotenství pohled partnerek na vás?

Jonáš: Myslím, že se to změnilo k dobrému. Beru to tak, že jsem s Marcelou prošel nějakou zkouškou. Chtěl jsem dítě taky, nějak jsme to zvládli a nejančím. A partnerské pouto se zpevnilo. Marcela cítí, že jsem důvěryhodný partner a že tu situaci zvládám s ní. Jsem opora a pochopil jsem, že je dobré s ní trávit spoustu času a nechodit do hospody.

Michal: Mám ze Zuzany taky dojem, že na mě kouká jako na důvěryhodnějšího člověka. Mám pocit, že oceňuje, jakou péči věnuju jí a zároveň jakou péči věnuji synovi. A když mám volnou chvíli, tak se snažím být co nejvíc doma.

Poslechněte si celý díl Kvéru!

autoři: Bára Šichanová , Filip Titlbach , Klára Chvojková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.