Se zelím, nebo se šípkovou? Otestujte svoje znalosti gastronomických zajímavostí

3. březen 2017

Jíst se musí. Ale dneska už nestačí jenom jíst. Jídlo se stalo populárním společenským tématem. Nové gastro trendy se objevují stejně rychle jako trendy z módních přehlídek. Dnes nás zajímá už nejen to, co se jí na druhém konci světa, ale především dobroty, které se tradičně jí u nás. Zajímáme se o to, co určují jednotlivé sezóny, jak se žilo zvířatům, které nám naservírují v restauraci, nebo jak si můžeme sami vypěstovat bylinky a upéct chleba.

Z vaření se stala i popkulturní záležitost. Gastronomie má svoje popové hvězdy, avantgardní umělce i legendy. Znáte třeba historku o citrónovém dortíku, který proslavil michelinskou superhvězdu Massima Botturu? V jeho verzi se slavný „dekomponovaný“ dortík zrodil nešťastnou náhodou, když po upečení spadl cukráři na zem a celý se rozprsknul. Místo nadávek a pohlavků nad zpackaným moučníkem se Massimovi při pohledu na tohle nadělení rozsvítilo a rozhodl se servírovat tenhle dezert právě takto. Jeho gastronomická óda na náhodu a dokonalá nedokonalost ho proslavila.

Máme zkrátka pořád rádi pohádky, zajímavosti a příběhy, a to ve všem. Jídlo nevyjímaje. Co vy? Kolik historek a zajímavostí o jídle znáte? Zakousněte se do jedlého kvízu Radia Wave.

autor: Jana Patočková
Spustit audio