Liberatura s Pavlem Novotným a tramvajovou poezií

15. únor 2012
Liberatura

V příští Liberatuře se dozvíte, že poezie pro cestující může vypadat i jinak, než jak ji znáte z pražského metra. Například v Liberci najdete tramvaj, která je celá potištěná texty našeho hosta Pavla Novotného. Zcela určitě vás ohromí.

Básník, hudebník a experimentátor Novotný totiž texty neskládá doma u stolku, aby je pak vyvěsil na plakátech v metru. Své verše odposlouchává – například z rozhovorů v tramvaji.

Tramvestie, poslední velký projekt Novotného, je pásmo promluv mnoha různých lidí (od řidiče tramvaje až po básníka Jaromíra Typlta), se kterými autor projížděl úzkokolejnou linku z Liberce do Jablonce a zachycoval všechny jejich vzpomínky, reflexe krajiny, myšlenky. Výsledkem je koláž, která funguje jako báseň i jako ojedinělá rozhlasová hra.

Na podobné experimenty má energií nabitý Novotný talent. Na svých autorských čteních je hravý, pokřikuje a používá vlastnoručně vyrobené nástroje. Jak se mu tahle forma zamlouvá a jak k ní vůbec došel? Bylo mu tiché čtení lyrické poezie protivné? A jak je to vlastně s autorstvím textů? Jsou to jeho básně, nebo jen zajímavé monology náhodných kolemjdoucích? Každopádně si dávejte pozor, Liberatura s Pavlem Novotným a Tramvestií vás tentokrát může přejet!

02336477.jpeg

Pavel Novotný (1976) je vedoucí katedry germanistiky Pedagogické fakulty v Liberci, básník, experimentátor, hudebník. Vydal sbírky Sběr (2003) a Mraky (2010). Je autorem radiofonických kompozic Lžička, Vesmír (cena Prix Bohemia Radio 2010) a Tramvestie. Účinkuje v kapele Voni. Společně s Jaromírem Typltem zpracoval skladbu Ursonate Kurta Schwitterse.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.