Liberatura v třinecké knihovně: Půjčujeme knížky, jinak se všechno změnilo

22. říjen 2014
Liberatura

Liberatura si vyrazila z titěrného studia Radia Wave až do sálu zrekonstruované městské knihovny v Třinci. Tam se totiž pořádala konference Knihovna v kruzích. Jak by měla vypadat knihovna v roce 2014? Jak rozšířit funkce knihovny? A kolik jste kdy nejvíc dlužili za nevrácenou knihu? I na tuhle otázku jsme se ptali na sjezdu českých knihovníků, lidí činorodých a taky překvapivě divokých!

„Otevíráme nově třineckou knihovnu. Rozhodli jsme se, že než zase začne provoz a nekonečné střídání směn, že si to otevření užijeme. Tak jsme pozvali knihovníky a kamarády a uspořádali takový neformálně odborný program,“ vysvětluje ředitelka knihovny Martina Wolna. „Takže taková knihovnická párty,“ odhaduje Karolína Demelová.

Na knihovnické párty se stihlo prodiskutovat třeba to, jak se naše oblíbená instituce proměnila za posledních dvacet let. Martina Wolna tvrdí, že „se pořád půjčují knížky, ale jinak se změnilo úplně všechno“. Co se dnes po knihovnách chce a co samy nabízí, to nám vysvětlovala také Eva Měřínská, ředitelka knihovny v Táboře a spoluorganizátorka festivalu Tabook.

Stačili jsme probrat také vztah mezi nakladateli a knihovnami spolu s Danem Jedličkou z Perplexu a zabývali jsme se i autorským čtením s básníky a pořadateli literárních večerů, Janem Delongem a Janem Nemčekem.

Poslechněte si Liberaturu a možná vás krom sympatických knihovníků okouzlí i Dorota Barová, violoncellistka a zpěvačka, která nám v Třinci hrála.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio