Liberatura s Janem Těsnohlídkem ml.

13. září 2011
Liberatura

Od chvíle, kdy byl básník Jan Těsnohlídek ml. prvně hostem Liberatury, uplynuly více jak dva roky. Mezitím získal za svůj debut Násilí bez předsudků Cenu Jiřího Ortena a založil vlastní nakladatelství JT's, ve kterém právě v těchto dnech vychází jeho druhá sbírka s názvem Rakovina.

Stejně jako Násilí bez předsudků se i novinka Jana Těsnohlídka ml. hrdě hlásí k označení „angažovaná poezie“. Co si máme pod tímto termínem v dnešní době představit? Proč tenhle mladý básník tak rád provokuje? A co ho vedlo k tomu, aby na začátku letošního roku spálil sbírku Jaromíra Typlta? Je budování kontroverzní pověsti nezbytné k tomu, aby dnes vůbec někdo poezii četl?

Jan Těsnohlídek ml. (*1987) je autorem sbírek Násilí bez předsudků (2009) a Rakovina (2011). Za svůj debut získal Cenu Jiřího Ortena, kromě toho byla jeho tvorba oceněna v řadě dalších literárních soutěží (Ortenova Kutná Hora, Hořovice Václava Hraběte). Jeho texty byly přeloženy do angličtiny, němčiny, italštiny, polštiny a slovinštiny, jedna z jeho básní byla rovněž zařazena do knihy Nejlepší české básně 2009. Donedávna byl redaktorem časopisu Psí víno, letos v srpnu založil vlastní nakladatelství JT's.

Doporučené odkazy:
tesnohlidek.blogspot.com
jteees.blogspot.com

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.