Asociace, nebo Obec spisovatelů? Kdo zachrání české autory

3. prosinec 2014
Liberatura

V Liberatuře jsme se tentokrát nevěnovali knihám, ale organizacím, které mají nebo by mohly podpořit autory. Už od roku 1989 v Česku existuje Obec spisovatelů. Nyní se Obec musí potýkat s teoretickou konkurencí. Před několika dny měla ustavující schůzi Asociace spisovatelů.

„Měli jsme pocit, že tady chybí organizace, která hájí zájmy spisovatelů,“ vysvětluje na úvod spisovatelka Petra Hůlová, stojící u vzniku Asociace spisovatelů. Jejím šéfem je spisovatel Jan Němec a mezi další členy patří například Emil Hakl, Adam Borzič, Jonáš Hájek a mnoho dalších. Vedoucím Obce spisovatelů je filmový producent a režisér Tomáš Magnusek a ve studiu ho zastoupila tisková mluvčí Františka Vrbenská. „V současnosti funguje literární Mobelův domek, kde může kdokoliv, nejenom z Obce spisovatelů, bezplatně trávit svůj pracovní pobyt. Poskytujeme menší právní poradny,“ představuje činnost své organizace Vrbenská. Dodává, že Obec spisovatelů není financovaná státem: „Naše vztahy s ministerstvem kultury výrazně poškodily ambiciózní projekty bývalého vedení Obce.“

Jakým způsobem chtějí shánět kapitál členové Asociace spisovatelů? A kdo může do organizace vstoupit? Budou spolu skupiny zápasit, nebo se jejich vztahy uklidní? Na tyto otázky nám odpovídaly Petra Hůlová a Františka Vrbenská.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.