Básnická naděje 3: Stančáková a poezie se smyslem pro humor

13. srpen 2014
Liberatura

V posledním díle seriálu básnických nadějí máme autorku, která vám rozhodně nesmí ujít – a teď by měli dávat pozor i čtenáři a posluchači, kteří neholdují poezii. Alžběta Stančáková, autorka březnového debutu Co s tím, píše texty oproštěné od všech okrasných jazykových piruet, složitých šifer nebo básnického patosu.

Naopak největší zbraní Stančákové je sebeironie a smysl pro humor, všimli si toho i čtenáři mimo básnickou komunitu: „Na moje čtení chodí velmi rozsáhlá sorta lidí. Do nějaké hospody přišli lidi jenom na pivo, ale pak zůstali, což mě potěšilo. Vždycky mám větší radost, když se o mou poezii zajímá člověk, který o literaturu jinak zájem nemá. Stává se mi docela často, že mě oslovují lidi, co poezii moc nečtou.“

Na závěr pořadu nám přidala dost výstižný příklad: „Jela jsem z Rumunska, potkala jsem chlapce z ekonomky. Na tabletu si vygooglovali moje texty, předtím se mě ptali, jestli je to lyrické. Říkala jsem jim, že ne, což jim pak došlo. Důvod, proč můžou lidi ocenit moje texty v širší míře, bude asi humor.“

Poslechněte si Liberaturu s Alžbětou Stančákovou a dozvíte se, jaké ambice má nadějná autorka, jak se jí daří oprostit se od sebe samé nebo proč je její nejlepší dílo vlastní deník.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.