Básník Jan Škrob píše o problémech generace Y, o Bohu i o darknetu

26. červen 2016
Liberatura

Jana Škroba možná znáte jako moderátora pořadu Hergot!, který uvažuje o spiritualitě současného světa. Právě vyšlá debutová sbírka Pod dlažbou Jana ukazuje jako básníka s velikým nadáním, potenciálem stát se mluvčím generace Y. Generace, která se vyjadřuje, kde může, ale málokdo má tak osobitý pohled jako Jan Škrob. „Ty básně by se snadno daly interpretovat jako křesťanská poezie,“ vysvětluje hned na úvod našeho rozhovoru čerstvý debutant, „stejně snadno by se daly interpretovat jako politická nebo milostná poezie. Snažím se vyhnout nějakému přídavnému jménu.“

Jan Škrob podle svého názoru žije v době, kdy už nejde oddělovat lyrismus a angažovanost. Problémy dnešního světa, a možná je to i tím, že se zdají být trochu blíž, prožívá Škrob stejně hluboce jako rozpadající se milostné vztahy. Jeho básně působí jako surrealistické koláže osobních zpovědí a znepokojivých vhledů do světového dění.

„Kdybys v téhle knížce hledal konkrétní politické otázky, snadno najdeš uprchlickou krizi, jsou tam odkazy na demonstraci se šibenicemi v Praze,“ vysvětluje Jan Škrob, jak se u jeho knihy Pod dlažbou projevuje angažovanost. V textech básní se zrcadlí zvyšující se nenávist, ale i existenční situace Honzových vrstevníků, nezaměstnanost nebo bezprizornost. „Jako dítě jsem byl vedený k tomu, že kdo si zajistí dobré vzdělání, povede dobrý a důstojný život. Vlastně se ukazuje, že to není úplně pravda. Je to pocit určitého podvedení – ale ne od našich učitelů a rodičů, protože ti také nevěděli, že to takhle dopadne. Tak o tom píšu teď.“

Jak se v Honzově psaní projevuje víra, proč mu nevadí pojmenování mystik a co napsal o Moskvě, vodce a vypnutém topení? Poslechněte si poslední Liberaturu s moderátorem pořadu Hergot!, básníkem Janem Škrobem.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.