Básnířka Božena Správcová: Každý má v sobě svoje Strašnice

8. leden 2014
Liberatura

„Strašnice vlastně vznikaly trochu mimochodem v době, kdy ležel v nakladatelství zhruba sedm let rukopis mé předchozí sbírky Východ. Ale v kontextu té nevydané knihy mi všechny tyhle básně připadaly jako nějaký nedokonalý odvar,“ popisuje zrod své nejnovější sbírky Božena Správcová. „Když ale Východ konečně vyšel a uklidil se z toho pomyslného stolu, tak se s těmi texty najednou dalo znovu pracovat, přibyly i kratší a ukázalo se, že přece jenom nejsou tak marné, jak jsem si myslela.“

Strašnice jsou už šestou básnickou sbírkou Boženy Správcové a vychází 20 let po jejím debutu Guláš z modrý krávy. Druhá básnická skladba Výmluva vynesla autorce Cenu Jiřího Ortena, následovaly sbírky Večeře, Požární kniha a Východ. Na pole prózy zavítala ve Spravedlnosti, satirickém příběhu ze zákulisí literárního časopisu. Vydala také dva knižní rozhovory a nedávno dokončila práci na knize vzájemné korespondence D. Ž. Bora a Jiřího Veselského, která právě v těchto dnech vychází pod názvem Držme se! stejně jako Strašnice v nakladatelství Trigon.

Celý rozhovor s Boženou Správcovou a ukázky ze sbírky Strašnice i jednu zcela novou, teprve pár dní starou báseň si poslechněte zde:

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.