Blogeři v Liberatuře, cynické sondy Priglu a roztomilý showbiz Kafe a cigárko

5. duben 2015
Liberatura

Nejznámější české literární ocenění Magnesia Litera v novém roce počítá i s online tvorbou. V kategorii pro blog roku mezi sebou soupeří šest blogů, my jsme do studia pozvali ty pro nás nejzajímavější, cynické Brňáky z Priglu a sympatickou herečku Marii s blogem Kafe a cigárko.

Pivo, životní pojistky nebo spolužáci, co začali pracovat jako pojišťovací agenti po telefonu, třeba o tom se píše na Priglu. Jak si na jednom z nejúspěšnějších českých blogů autoři vybírají, na kom nenechají nit suchou? „Na Facebooku například probíhá nějaká debata o zdravém jídle. Dojde tam k názorovému střetu a mě hrozně naštve typ postoje, který je povýšený. Tak přemýšlím o kořenech té povýšenosti, uvědomím si sociální zákonitost toho člověka, o jeho prostředí. Snažím se uvědomit si ty rozměry, proč se ti lidé chovají takhle. A tak vznikne text ‚Proč jsou burani s platem nad dvacet tisíc tak namyšlený‘,“ vysvětluje Pavel.

Poslední článek Marie Doležalové byl zajímavou sociální sondou. Do světa komparzistů. Jinak na jejím blogu najdete vtipné texty třeba o první „milostné scéně“ s idolem Ivanem Trojanem. „Lidi mají nejradši trapasy,“ vysvětluje Maruška, která Kafe a cigárko rozjela teprve před rokem. Nominace na cenu a desítky tisíc čtenářů ji evidentně nijak nestresují. Prozrazuje, že za její stránkou stojí také rutinní práce. „Napsala jsem si nejdřív čtyři články, abych zjistila, jestli to není takové to moje nadšení – hurá, jeden text a pak už nevím, o čem psát. A pak jsem si vytvořila strategii každý čtvrtek jeden článek, protože tím, že to není moje práce, bude to jediný způsob, jak se donutit psát.“

Jaké recepty fungují na dobré blogy? To budete muset zjistit mezi řádky, ale rozhovor s nejlepšími českými blogery vás určitě inspiruje!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.