Co dělal Blatný v blázincích, aby se nezbláznil? Díval se na televizi

21. květen 2014
Liberatura

Informacemi nabitý příspěvek do literární historie, tak trochu detektivní pátrání, strhující životní příběh velkého básníka 20. století – to všechno nabízí román o Ivanu Blatném s prostým a výstižným názvem Básník. Svou nejnovější knihu představil v Liberatuře Martin Reiner.

„Měl jsem dlouhý seznam 52 otázek a jel jsem tam s naivním přesvědčením, že se vrátím a budu vědět všechno o Ivanu Blatném. Samozřejmě se velmi záhy ukázalo, že z doby jeho mládí toho vím já víc, než si on pamatuje, a navíc se k tomu nechtěl vůbec vracet. Odpovídal převážně jednoslabičně, takže jsem asi po 13. otázce své investigativní tázání ukončil, protože jsem měl dojem, že ho podrobuju výslechu,“ vzpomíná na setkání s Blatným Martin Reiner, který ho v Anglii navštívil v říjnu 1989. Blatný emigroval v březnu 1948, kdy byl doma uznávaným básníkem, a většinu doby zde prožil putováním po psychiatrických zařízeních. Z české literatury byl na desetiletí vymazán.

03126949.jpeg

Byl, nebo nebyl Ivan Blatný blázen? Kromě této otázky, na kterou román záměrně nenabízí jasnou odpověď, trápila Martina Reinera třeba také zvědavost, jak vlastně Blatný trávil ty tisíce jednotvárných dní v anglických ústavech. Nakonec od jednoho lékaře zjistil, že Blatný kromě psaní básní seděl hodiny před televizí, která se mu stala jen s lehkou nadsázkou životním partnerem.

Celý rozhovor s Martinem Reinerem a také text, který se nakonec do finální podoby románu Básník nedostal, si poslechněte zde:

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.