Co to moje postava zase provedla? Debutant Michal Vrba mluví o hrdinském románu Prak

6. únor 2017
Liberatura

Dnes čtyřicetiletého Michala Vrbu jste mohli před rokem potkat na veletrhu Svět knihy. Pravděpodobně držel v ruce rukopis své druhé knihy. První vydal pro kamarády, u druhé už ho přemluvili, ať zkusí sehnat nakladatele. Přesně proto se vydal na pražské Výstaviště, s trochu naivní představou, že udělá dojem na přísné literární redaktory. Románem Prak o novináři Markovi, který se snaží vyvážit své selhání během nacistické okupace dost brutálním a překvapivým činem, nadchnul Miloše Urbana a nakladatelství Argo.

„Vždycky mě strašně děsily příběhy z nacistických vyšetřovacích sklepů, takže jsem chtěl hlavní postavu zkonfrontovat s tím největším strachem, s hrozbou středověkého mučení,“ vysvětluje Vrba, proč se děj románu Prak odehrává právě během heydrichiády. Jeho hlavní hrdina prý zpočátku vycházel ze samotného Michala. Nakonec si ale začal žít vlastním životem. „Dnes bych se s ním moc neidentifikoval,“ říká Vrba. Marek rozhodně není prototypem hrdiny, spíš šedá myš, které se postupně rozpadne rodinný život, opustí ho přátelé a uzavře se do své samoty. „Je to člověk, který si není úplně jistý v kramflecích, je sžírán vnitřními nejistotami. Na druhou stranu si to uvědomuje a snaží se to kompenzovat, v tomto případě asi radikálními činy.“

03794525.jpeg

Při jeho tajných výpadech hraje hlavní roli právě prak, který dal celé knize název. „Vybral jsem ho pro tohle téma kvůli charakteru hlavní postavy, která není úplně dospělá, takže mi to přišlo docela symbolické,“ vysvětluje Michal Vrba, proč dal Markovi do rukou právě tuhle hračku-zbraň.

Na závěr Michal Vrba ještě prozradil, že do temného období nacistické okupace se pravidelně vžíval nikoliv v archivech nebo ve své pracovně, ale u piva. „Jsem schopen psát jenom se sluchátky na uších někde v rohu hospody. Párkrát jsem to zkusil i doma, ale když se člověk při psaní ocitne v protektorátním období, ze všech stran ho svírají hrozby a najednou ho zatahá jeho synek, že potřebuje zastrčit tílko do trenýrek – tak to nejde.“

Poslechněte si celý rozhovor a ukázku z knihy Prak.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.