Dostojevskij z Karlína. Román Augustin Zimmermann odhaluje špínu 19. století

18. říjen 2016
Liberatura

Zuzana Kultánová se procházela po Olšanských hřbitovech, až narazila na náhrobek, který jí pak nedal spát. Tragický osud rodiny Zimmermannů zkoumala nejdřív z čisté zvědavosti, později zjistila, že hlavní aktér přes sto padesát let staré události ji nechce opustit. Musela se z toho vypsat. V Liberatuře jsme představili temný debutový román Augustin Zimmermann.

Augustin Zimmermann žije v Praze roku 1861. Průmyslová revoluce je v plném proudu, Karlín se mění na industriální centrum, podél Vltavy rostou továrny a těsně pod žižkovským kopcem se leskne kov železnice, blýská se víc než zlato. „Doba byla divoká, změnila se společenská struktura a lidé se mohli zdánlivě posouvat nahoru. Skupina, která si mohla myslet, že jí to tu patří, byla ve skutečnosti velmi malá,“ vysvětluje Kultánová. „I dnes má člověk zdánlivě mnoho možností. Člověk je jimi zmatený. Navíc si nemyslím, že jsou pro každého.“

03726650.jpeg

Karlínský americký sen dostihl i Augustina Zimmermanna, sobeckého, ambiciózního podivína, jehož cesta za úspěchem musí zákonitě skončit fiaskem. Zimmermannovi se z Karlína stěhují do špinavého ghetta na Josefově a k tragédii není daleko. Že život rodiny Zimmermannů spěje k brutálnímu konci, to je ale jasné už z první strany knihy.

To, co z debutu Kultánové dělá opravdu dobré čtení, je autorčin talent vystihnout atmosféru. Nečekejte žádný načančaný biedermeier, jak ho znáte z hodin literatury. Praha je špinavá, temná, depresivní. Lidé nekompromisní, nechápaví a zlí – korunu přitom nese sám hrdina Zimmermann, jedna z nejnepříjemnějších postav české prózy posledních let.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.