Jáchym Topol: Narval jsem do Sestry chaos

11. září 2013
Liberatura

Sestra je možná tou nejvýstižnější knihou o českých 90. letech. Hostem středeční Liberatury nemůže být v devadesátkovém období Radia Wave nikdo jiný než Jáchym Topol.

„Narval jsem do Sestry dobovej chaos,“ řekl nám o své první, rozsáhlé próze, ve které explodoval čas. Topolův neurotický záznam doby ovlivnil spoustu lidí, přitom sám autor nečekal, že kniha vyjde. Nakonec sklidila úspěch v celé střední Evropě i v USA. Za starší čtenáře Topol přesně vyjádřil chaotické roky 1, 2, 3, těm mladším zase pěkně pocuchal představy o tom, jak bylo v Československu po revoluci všechno jasné: „Byli jsme strašlivý burani. Spousta lidí nevěděla, že je možný se sprchovat denně. Doba se začala postupně měnit. I negativně. Objevily se gangy, otevřenej rasismus, pornoprůmysl. Od začátku bylo každýmu, kdo má mozek, jasný, že ta svoboda je euforická a zároveň nebezpečná a divoká. Nevíme, kam nás to zavleče. Tak tohle v Sestře je. Ale rozhodně nepatřim k lidem, který by měli pocit, že jsme to tady pokazili a je to tady strašně špatný.“

Stopu nechala Sestra i u spisovatelů. Čerstvý nositel Magnesie Litery Jiří Hájíček přiznal, že když v roce 1995 slyšel Topola číst ze Sestry, asi dva roky se pokoušel psát jako on. O tom, koho jako inspiraci bral sám Topol, nebo jak to ve skutečnosti bylo s Osvětimí a kostrou Josefem Novákem, si poslechněte v záznamu poslední Liberatury.

Jáchym Topol (*1962), český prozaik a novinář. Syn dramatika Josefa Topola, bratr hudebníka Filipa. Autor básnických sbírek Miluju tě k zbláznění (1988), V úterý bude válka (1992) a próz Sestra (1994), Anděl (1995), Noční práce (2001), Kloktat dehet (2005) nebo Chladnou zemí (2009).

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio