Jágr, Hitler a králíkokachna. Wittgensteinova kniha faktů je biografie bizarností

3. srpen 2017
Liberatura

Ladislav Čumba vydal knížku, která připomíná absurdní encyklopedii. Jmenuje se Wittgensteinova kniha faktů, pojednává tak trochu o nejdůležitějším filozofovi dvacátého století, daleko víc ale o všem ostatním.

„O Wittgensteinovi ta knížka moc není. Prakticky vůbec,“ přiznává Ladislav Čumba o nejpodivnější biografii poslední doby, ve které se skáče od filozofie k hutnictví a od Keynese k Turingovi a ve které spáchá sebevraždu sedmdesát dva postav. „Myslím, že moje kniha je spíš o Wittgensteinově rodině, o mamince Poldi, kterou znají fanoušci hokeje z hrudi Jaromíra Jágra, o jeho tatínkovi Karlu Wittgensteinovi – ocelovém králi Rakouska-Uherska. A hlavně je o tom, jak tatínek předává svůj miliardový majetek dědicům a nějak se to prostě nedaří.“ To je výchozí bod Čumbova neuvěřitelného vyprávění stylizovaného do bizarní encyklopedie, ve které hlavní roli hrají peníze.

„Když někdo má peníze a chce se jich zbavit, může s nimi naložit i rozumně,“ vysvětluje Čumba a mluví o tom, že díky kapitálu rodiny Wittgensteinů zná svět umění Ravela, Prokofjeva, Strausse nebo Trakla. A díky Čumbovi zná svět recept na králíkokachnu, původně jeden z filozofických konceptů Ludwiga Wittgensteina – když se podíváte z jedné strany, vidíte hlavu kachny, když z druhé, vidíte králíka.

Poslechněte si Liberaturu s Ladislavem Čumbou, maskotem festivalu Beseda u Bigbítu, autorem nehraných operních libret, zakladatelem občanského sdružení Skutečnost a autorem příběhu o Forrestu Gumpovi filozofie.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.