Jan Delong: Citlivé básně z železného Třince

7. srpen 2013
Liberatura

Nejmladší nadějný básník, který nás navštívil v Liberatuře, je Jan Delong (* 1989). Uchvátil nás na svém nedávném čtení pro časopis Psí víno, kde svoje intimní verše kombinoval s industriálními zvukovými plochami ze železáren v rodném Třinci.

„Třinec je plný kontrastů, na jedné straně rez a syrovost, ale patnáct minut za městem jsou Beskydy a úplně jiné prostředí,“ mluví o svém domově Jan Delong, který se, podobně jako naši předchozí autoři, svým krajem silně inspiruje. V jedné ze svých básní vás vezme na procházku holým polem, průchodem mezi plotem zahrad, nadrobenou satelitní zástavbou, toxicky hořícími fasádami. Barvitě vám popíše Verk, jak se jinak říká třineckým železárnám. Přesto, že je Jan Delong velmi mladý, hodně se v básních věnuje taky tématu staří. Proč ho staří lidi fascinují, jak se mu daří organizovat literární život v Třinci, nebo jak se mu připravuje básnický debut Domovy, to všechno vám Jan Delong prozradí v Liberatuře!

Jan Delong (*1989) je třinecký básník, student anglického jazyka a literatury na Ostravské univerzitě, pořadatel literárních večerů v Třinci a zaměstnanec místní knihovny. Publikoval například v časopise Host, Psí víno, H_aluze. Na podzim 2014 mu v nakladatelství Perplex vyjde debutová básnická sbírka pracovně nazvaná Domovy.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.