Knihou roku je pro mě Hořavova Pálenka, říká porotkyně Litery Jana Šrámková

16. duben 2015
Liberatura

Ceny Magnesia Litera byly rozdány a my jsme se den po předávání sešli se spisovatelkou a porotkyní v kategorii Litera za prózu Janou Šrámkovou, aby s námi zhodnotila (nejen) vítězné romány a také nám prozradila něco ze zákulisí fungování poroty.

„Můj horký favorit se prosadil, přála jsem to Stančíkovi. Moc se mi také líbil Hagibor Mileny Slavické. Každopádně mým úplně největším favoritem byl Matěj Hořava a jeho Pálenka, která vyhrála v kategorii Objev roku,“ prozradila Jana Šrámková. Knihou roku se stal román Básník o Ivanu Blatném, což asi nemohlo překvapit nikoho včetně autora Martina Reinera, který tak pokračuje ve vítězném tažení napříč českými literárními cenami.

Stančík se svým románem Mlýn na mumie porazil možná trochu překvapivě i favorizovaného Kahudu a jeho opulentní prózu Vítr, tma, přítomnost, ocenění si ale tato detektivní výprava za jídlem, sexem a vraždami v Praze 19. století rozhodně zaslouží. „Líbí se mi, že je to žánrově něco trochu jiného, než co jsme si zvykli oceňovat Literami nebo cenami za vysokou literaturu. Je to detektivka, dá se říct pokleslý žánr, ale on schéma tohohle jednoduchého žánru dalece překračuje, hraje si s tím, dělá si sám ze sebe legraci,“ zdůvodňuje Šrámková volbu vítěze v kategorii próza.

03362702.jpeg

Kdo a proč se nedostal mezi nominované, kolik knih musí porotce přečíst a jak potom v porotě probíhá samotný výběr vítěze? Poslechněte si celý rozhovor s Janou Šrámkovou včetně krátkých rozhovorů s vítězi letošních Liter.


VÝSLEDKY Cen Magnesia Litera 2015
Litera za knihu roku
Martin Reiner: Básník. Román o Ivanu Blatném (Torst)
Litera za prózu
Petr Stančík: Mlýn na mumie (Druhé město)
Litera za literaturu faktu

Zdeněk Hojda a kolektiv: Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje (NLN/NG)
Litera za poezii
Olga Stehlíková: Týdny (Dauphin)
Litera za nakladatelský čin
Eva Semotamová a kolektiv: Akademický atlas českých dějin (Academia)
DILIA Litera pro objev roku

Matěj Hořava: Pálenka (Host)
Litera za překladovou knihu
Shel Silverstein: Jen jestli si nevymejšlíš (z angličtiny přeložili Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, Albatros)
Litera za knihu pro děti a mládež
Ondřej Horák, Jiří Franta: Proč obrazy nepotřebují názvy (Labyrint)
Litera za blog roku
Marie Doležalová: Kafe a cigárko (www.kafeacigarko.cz)
Kosmas cena čtenářů
Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová: Lumpové a beránci (Akcenta)

 

Nestihli jste včerejší předávání Magnesia Litera? Nevadí. Jonáš Zbořil z Liberatura | Radio Wave pro vás všechno podstatné shrnul svižně během jedné minuty.

Posted by Radio Wave on 15. duben 2015
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.