Liberatura alkoholická i vítězná! S Josefem Formánkem a moderátorem Honzou

24. prosinec 2014
Liberatura

„Takže dobrý večer, vážení přátelé,“ začíná naše štědrovečerní Liberatura a z toho úvodního hlasu je slyšet potutelný úsměv. První věta vysílání patří Honzovi Plátkovi, vítězovi naší vánoční soutěže, ve které jste si mohli vybrat spisovatele snů, se kterým chcete udělat rozhovor. Honza si vybral Josefa Formánka, cestovatele, zakladatele magazínu Koktejl, jednoho z nejúspěšnějších českých prozaiků současnosti.

Poslední Formánkova kniha vyšla letos na podzim a jmenuje se Úsměvy smutných mužů, silně je inspirována spisovatelovým pobytem v protialkoholní léčebně. Právě o sbírce i o démonu alkohol si náš nový moderátor chtěl povídat nejvíce: „Já pracuju jako záchranář a tyto věci jsou pro mě aktuální, potřebuju v nich získávat nové obzory.“ Zároveň si Honza rozšířil obzory ve studiu Radia Wave. Šlo mu to pěkně! I když sám přiznal, že je „nervózní jak sviňa“.

Kdo se naopak vůbec nezapotil, byl spisovatel Josef Formánek, který je na publicitu i těžké otázky na tělo zvyklý jako málokterý další autor na domácí scéně. Ve vánoční Liberatuře se s Formánkem vydáme na indonéský ostrov Siberut i k Formánkovým začátkům.

03276711.jpeg
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.