Liberatura: Hrabalova autenticita je iluze

26. březen 2014
Liberatura

O stoletém výročí narození Bohumila Hrabala se tento týden mluví všude a v Liberatuře tomu není jinak. Nemohli jsme si pomoct, protože máme Hrabala rádi. Jak byl ale libeňský pábitel oblíbený na začátku své kariéry? V období normalizace? A jak je to obecně se čtenářstvím Hrabala? Na to jsme se ptali literárního teoretika Jakuba Češky.

„Přitažlivost Hrabalových děl je dodneška otázkou. Ty prózy budí dojem, že jsou autentické, syrové. Že jsou nějakým způsobem v těsném kontaktu s životem a prožíváním. Já si myslím, že to je dojem, který vzniká na základě autorské strategie. Kolem Hrabala je diskuse, které verze jsou autentické a které se upravovaly, aby mohly s ohledem na dobu vyjít. Autentické znění je ale podle mě iluze. Nic takového v literatuře neexistuje,“ konstatuje Jakub Češka a představuje odlišné verze Hrabalových textů, které vycházely v undergroundu, exilu, ale i oficiálně.

Poslechněte si hrabalovskou Liberaturu a dozvíte se například, co všechno dělal spisovatel pro své čtenáře a jak se mu za to odvděčují dodnes. K rozhovoru jsme totiž tentokrát přidali i anketu s mladými hrabalofily, mezi nimiž je třeba i britský hudebník Rudi Zygadlo.

autor: Bohumil Hrabal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.