Liberatura: Komiks, to je věda!

26. únor 2014
Liberatura

Je to slyšet ze všech stran: komiks je v Česku na vzestupu. Vychází tu čím dál více překladových textů, domácí scénu plní talentovaní autoři, kteří expandují i do zahraničí. V poslední Liberatuře představujeme nový milník kdysi opomíjeného média – akademickou publikaci Studia komiksu : možnosti a perspektivy. Povídat nám o ní přišel jeden z autorů, Pavel Kořínek.

Od čtení Čtyřlístku v dětství ušel náš host dalekou cestu a připomíná, že už si dávno nemusíte číst jen o Myšuplínových vynálezech: „Komiks dnes nabízí velice širokou žánrovou škálu, ale i texty, které vnímáme jako nežánrové. Je to opravdu forma, která nám nabízí vše, ať už chceme niterné osobní zpovědi, výlety do vesmíru, nabídne nám populárně naučnou literaturu, biografie populárních osobností stejně jako dobrodružné příběhy.“

Ať už jste do komiksu zapálení, nebo ho zatím jen okoukáváte, poslední Liberatura by vás mohla bavit. Pavel Kořínek nám stručně popsal historii komiksu a nastínil jeho další možný vývoj a nešetřil ani jmény českých i zahraničních autorů, ze kterých byste mohli vybírat ještě několik měsíců. Poslechněte si Liberaturu o knize Studia komiksu : možnosti a perspektivy a dozvíte se třeba o Josefu Kotovi, českém autorovi píšícím pro slavný Marvel, nebo o tom, jak se dá vědecky zkoumat Čtyřlístek.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.