Liberatura listuje Gruzií. Exotickou avantgardu přivezl Měsíc autorského čtení

21. červenec 2017
Liberatura

Červenec je měsíc, kdy se ve střední Evropě razantně zvyšuje počet spisovatelů na obyvatele. Může za to festival Měsíc autorského čtení, který letos už po osmnácté pořádá literární večery na trase Brno–Ostrava–Vratislav–Košice–Lvov. Čestným hostem v roce 2017 jsou spisovatelé z Gruzie.

Jedním z interpretů, kterého můžete potkat v programu letošního MAČe, je gruzínský performer a avantgardní básník Zurab Rtveviašvili. V Gruzii se podílel na růžové revoluci z roku 2003, byl několikrát zatčen, pak emigroval do Švédska, kde pořádá performance, v nichž na pódiu vaří hořce chutnající Boršč pro Evropu. „Myslel jsem si, že můžeme změnit svět, nebo spíš světek, naši zemičku, ale mýlil jsem se,“ říká dnes Rtveviašvili o svém revolučním snažení.

Jeho revoluce zůstala ve psaní. Ve svém umění se snaží zbavit jazyk něčeho, čemu říká verbální materialismus. „Nepíšu klasické básničky, nejsem ten typ básníka, který napíše veršík a raduje se z toho. Mou snahou je nějak prozkoumat a změnit verbální myšlení. To samé dělal i Václav Havel,“ vysvětluje Rtveviašvili.

Poslechněte si poslední Liberaturu o současném gruzínském psaní a zajděte se podívat na některý z dalších večerů Měsíce autorského čtení.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka