Liberatura: Miloš Urban schovaný za fotoaparátem stalkuje milostný vztah obyčejných lidí

9. březen 2017
Liberatura

Milostná novela Závěrka líčí příběh Matěje Runda, zaměstnance PR korporace a vášnivého amatérského fotografa. Opravdu dobře fotí jen Věru. Jak dlouho ale umělecká chemie vydrží a proč před láskou zavírat clonu?

Když zrovna Miloš Urban nečte rukopisy nebo nepíše vlastní texty, baví se třeba fotografováním. Právě jeho hobby ho dovedlo k námětu na aktuální novelu Závěrka. Na fotografickém serveru Flickr narazil na manželskou dvojici fotografa a modelky. „Udělali spolu strašně moc fotek. Ohromně mě zaujalo, že se jeden člověk dá nafotit na tisíce způsobů a je pořád jiný, pořád krásný,“ vysvětluje Urban původ nápadu na novou knihu, kterou doprovází jeho vlastní fotografie. Chemie Matěje a Věry je tak silná, že díky ní vznikají fotografie, nad nimiž plesá publikum sociálních sítí i manažeři PR agentury. Stovky lajků a potenciál peněz se ale jednou musí vymstít.

Nás ale na knize zajímá ještě něco jiného než možná tragédie milostné dvojice. V anotaci knihy se píše, že Závěrka je novela o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu fotku. V čem ta tragédie spočívá? „Jde to vidět na Flickru. Fotka nemusí být dobrá, ale jestli je to nahá baba, dostane sto padesát lajků. Skvěle vyfocený obličej starce dostane lajků třeba třicet. Člověk by to neměl brát moc vážně. Také všichni vědí, že sociální sítě jsou iluzí společnosti. Buď tu společnost nemáte, nebo dáte přednost komunitě lidí, které vůbec neznáte, vytahujete se mezi nimi se svou prací a máte radost, že vás poklepávají po rameni. V normální společnosti se toho nikdy nedočkáte, tak dobří nejste. Získat uznání je nesmírně těžké,“ říká spisovatel a nakladatelský redaktor.

Miloš Urban – Závěrka

Jak se fotí literární postavy? A co chystá spisovatel-workoholik vydat dál? Poslechněte si Liberaturu a dozvíte se taky, co říkáme na nominace cen Magnesia Litera v nově přidané rubrice aktualit.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.