Liberatura o americké Aníse: Většinu času v USA strávíte sami v autě

13. září 2015
Liberatura

V poslední Liberatuře jsme vycestovali s Anísou, knihou, která nese podtitul americký miniromán a vypráví o tom, jak se hledá domov na druhém konci světa. Co všechno zažila autorka knihy Daniela Šafránková za dlouhá léta prožitá ve Spojených státech? A kdyby měla jmenovat jednu věc, která ji v USA změnila, co by to bylo?

„Hlavně řízení auta. To byl asi pro mě největší problém, protože vy tam strávíte většinu času sám v automobilu. Ta samota v autě, ta naprostá svoboda, že si můžete zajet, kamkoli chcete, toho Američani využívají. Utíkají od svých problémů tím, že nasednou do auta a prostě odjedou,“ myslí si Daniela Šafránková, autorka debutu Anísa. I hlavní postava její knihy utíká od problémů, respektive nechává je v sobě spát. Probudí je až česká přistěhovalkyně Eva a podivínský lapka Standa.

Literární debut výtvarnice Šafránkové působí trochu kubisticky. Hlavní postavy knihy vystupují v první osobě a střídají se po kratičkých kapitolách, ve kterých je možné volně přeskakovat v časoprostoru. Z Kalifornie do vesničky v jižních Čechách a zase zpátky.

Jak vypadá literární budoucnost Daniely Šafránkové a nezklame tak fanoušky svého výtvarného umění? A proč jsou všichni Češi v USA tak trochu pobláznění? Na to jsme se ptali v poslední Liberatuře.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.