Liberatura o Rukopisech

19. červenec 2011
Liberatura

České národní obrození, falza, Václav Hanka a Josef Linda – tato hesla se nám asi vybaví, když se řekne Rukopisy královédvorský a zelenohorský. Pojďme si tyto suché čítankové pojmy rozšířit s Daliborem Dobiášem, editorem kritického a komentovaného vydání Rukopisů, které nyní vyšlo v nakladatelství Host v edici Česká knižnice.

České 19. století je kromě slavných jmen národních buditelů neodmyslitelně spjato i s „fantastickým objevem“ – v roce 1817 a 1818 byly nalezeny údajné staročeské veršované památky, Rukopisy královédvorský a zelenohorský. Když se pak začaly ozývat pochybnosti o jejich pravosti, vzbudilo to velkou vlnu nevole: stáří Rukopisů totiž mělo dokládat slávu a vyspělost staročeské kultury. Jaký význam mají pro českou literaturu a kulturu obecně Rukopisy dnes, téměř dvě století po svém „objevení“?

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.