Liberatura o Sjezdu spisovatelů: Chtěli jsme zjistit, jestli to má smysl

14. červen 2015
Liberatura

Není až tak obvyklé, abychom v Liberatuře probírali události namísto knih, ale v posledních dnech to bylo nutné. Ostatně podtitul akce, o které jsme ve studiu mluvili, byl „přepisujeme přítomnost“. V pražském klubu Podnik se konal první porevoluční Sjezd spisovatelů. Podaří se mu přepsat literární dějiny? To jsme hodnotili spolu s Ondřejem Lipárem a Janem Němcem z Asociace spisovatelů, která setkání pořádala.

„Potřebovali jsme zjistit, jestli to má smysl. Byl to takový experiment,“ zdůvodňuje první Sjezd básník Ondřej Lipár a dodává, že setkání přineslo spoustu impulsů. „Vzešlo z toho hodně silných linek. Ať už šlo o to, proč se věnovat literatuře ještě dneska, byla tu nějaká linka týkající se oddělování profesionálů a amatérů – kde mezi nimi vede hranice, a tak dál. Pro mě jsou výstupy sjezdu v podnětech. Myslím si, že na nás teď je, abychom si to nějak zpracovali a dovedli ke konkrétním záměrům.“

Pro Jana Němce bylo na Sjezdu nejdůležitější setkání s Kateřinou Kalistovou z Ministerstva kultury, protože se ukázalo, že je možné navázat vzájemné kontakty. Velký prostor jsme ve vysílání věnovali také otázce financování autorů. „Neměla by to být sociální dávka na spisovatele. Chceme se dostat do normálního stavu. Pokud odevzdám text a vydavatel ho vydá, tak já jsem dostal odpovídající honorář. Pokud přijedu někam na čtení, tak abych dostal odměnu jako herci nebo hudebníci,“ vysvětluje Lipár.

Co bude po Sjezdu? I na to jsme se ptali v poslední Liberatuře. Poslechněte si, co nám odpověděli Jan Němec a Ondřej Lipár.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.