Liberatura o Tvaru

13. únor 2013
Liberatura

Adam Borzič v českém literárním světě poslední léta zastupoval zejména mladou básnickou skupinu Fantasía, která celkem úspěšně provětrává současnou českou poezii. Od ledna letošního roku se ale Borzič chystá přinést čerstvý vzduch i skrz literární obtýdeník Tvar, a sice jako jeho nový šéfredaktor.

První úkol, se kterým se Borzič musí v čele Tvaru vypořádat, je poměrně těžký: přežít snížení rozpočtu na financování živé kultury, do které spadají i literární časopisy. Jak se s málo penězi Tvar vypořádá? A potřebuje vůbec malá česká literatura více než tři literární magazíny? A co o svém rozpočtovém kroku vůbec soudí ministerstvo kultury? Stejně jako Adam Borzič, i mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková nám poskytla vyjádření. Ať už vás zajímají názory obou stran ve sporu o financování, nebo si chcete jen poslechnout něco o nové koncepci magazínu Tvar, poslouchejte Liberaturu.

Adam Borzič (*1978) český básník, překladatel, publicista a terapeut. Je členem básnické skupiny Fantasía. Je autorem stejnojmenné sbírky Fantasía (s Kamilem Bouškou a Petrem Řehákem, 2008) a Rozevírání (2011). Od ledna 2013 působí jako šéfredaktor literárního obtýdeníku Tvar (www.itvar.cz).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.