Liberatura s básnířkou Marií Iljašenko: Cesta je pro mě prostor, kdy člověk nemusí pracovat

9. červen 2015
Liberatura

Dnešní Liberatura připomíná cestovatelský magazín. Název sbírky Osip míří na jih vzbuzuje touhu vyrazit na nádraží a nasednout na první vlak směr pryč. „Váš kolega o mně řekl, že jsem taky cestovatelka, čímž mi splnil můj dětský sen,“ přiznala debutantka Marie Iljašenko.

„Pravda je taková, že cestuju ráda, ale jako básník trochu mystifikuju. Takže si nikdo nemůže být jistý, jestli jsem byla opravdu v Izraeli, v Gdaňsku, jak píšu.“ Marie Iljašenko ve své básnické sbírce evokuje středoevropskou krajinu, místo bez hranic s ojedinělou atmosférou. Možná jí to jde tak lehce proto, že prožila část života na Ukrajině, má kořeny i v Polsku a doma v Česku tráví čas znovuobjevováním své rodinné historie. Existuje ale vůbec něco jako střední Evropa a středoevropská literatura? A čím je specifická?

„Tohle prostředí je ovlivněné dalšími kulturami. Vystřídalo se tu několik států. I když se to týká minulých generací, pořád je to přítomné a dostává se to do knih. Tím se rozšiřují hranice a s nimi i perspektiva,“ tvrdí Marie Iljašenko. Sama podle nás napsala také středoevropskou knihu. Osip míří na jih svou rozevlátou obrazností nepřipomíná skoro nic v současné české poezii. I o domácích vzorech ale padla řeč.

Poslechněte si poslední Liberaturu a vydejte se na cesty s knihou Osip míří na jih.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.