Liberatura s Danem Jedličkou: Loučím se s poezií ticha

20. březen 2015
Liberatura

Doháníme resty a rekapitulujeme nominace na blížící se ceny Magnesia Litera: v kategorii Litera za poezii spolu soupeří Olga Stehlíková se sbírkou Týdny, Michal Maršálek a jeho Černá bere a Dan Jedlička s titulem Sbohem malé nic. A právě básník a spoluzakladatel nakladatelství Perplex Dan Jedlička zavítal do našeho studia.

Čemu že to dává autor ve své sbírce sbohem? „Osobně je to pro mě loučení se způsobem psaní, které jsem praktikoval ve své první sbírce Mimoběžky z roku 2007. Je to loučení s takovým tím malým nic, s lyrickou poezií ticha a plynoucího času – to je kategorie, která pro mě začala být těsná, časem možná až otravná,“ vysvětluje název sbírky a odklon od své dřívější poetiky Dan Jedlička, kterého začal víc zajímat příběh a pointa než vykreslování nálad.

Posun od první sbírky vidí sám Dan Jedlička i v cílevědomé práci s humorem, který nabývá mnoha různých podob a občas z něj i zamrazí. „Pro mě je humor součástí osobního naturelu, přinejmenším momentálně tuhle podobu ve své tvorbě potřebuju, přijde mi u mě přirozená a uvěřitelná. Nemyslím si ale, že je to nějaká obecná kvalita, která by české poezii vyloženě scházela,“ uvažuje Jedlička.

Koho čekal mezi nominovanými na Litery, komu nejvíc přeje vítězství a jaké to je soupeřit s Olinou Stehlíkovou, která byla zároveň editorkou jeho sbírky? Celý rozhovor s Danem Jedličkou si poslechněte zde:

Čtěte také

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.