Liberatura s Danielem Majlingem, komiksovým Woodym Allenem

29. březen 2015
Liberatura

Poslední host Liberatury bude možná slovenským Woodym Allenem. Divadelní dramaturg právě debutoval s komiksovými povídkami Rudo. Hlavní postavou je třicátník, sociopat, který se stále přátelí se spolužáky ze střední školy a trpí těžkým cynismem. Čtenáři se budou jeho hláškám smát.

Obrýlený outsider, který ve vás vyvolá pocit lítosti, než vás smete nějakou satirickou připomínkou, se zrodil v hlavě Daniela Majlinga už na střední škole. „Svým žánrem a obsahem byl úplně jiný než tento Rudo. Byl o dost surreálnější a statičtější, téměř bez příběhu. Pamatuju si, že první část komiksu byla jenom o tom, co dělají, respektive nedělají hlavní postavy potom, co přijdou ze školy,“ vysvětluje začátky Rudy Daniel Majling. Ani v komiksové bichli se to ale s akcí nepřehání a Majlingovi třicátníci se poflakují po hospodách, blázincích, někdy pár týdnů ani nevyjdou ven (protože poslouchají rozhovory svých bradavek).

Ptali jsme se Majlinga, jak těžké je pro něj cizelovat výborné hlášky v Rudovi. Vysvětlil, že se hodně naučil díky praxi divadelního dramaturga. „Pomohlo mi, že sedím čtyři hodiny denně na zkouškách a jsem tam od toho, abych poslouchal, co je v textu zbytečné, co se dá vyjádřit hutněji. V humoru to platí dvojnásobně. Stačí slovo dvě navíc a vtip je pryč.“

V Liberatuře se tentokrát dočkáte také rubriky „vše, co jste se chtěli dozvědět o divadelní dramaturgii, ale báli jste se zeptat“. Daniel Majling nám také řekl, jak je na tom komiks na Slovensku. Poslechněte si woodyallenovskou Liberaturu a přečtěte si Rudu!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.