Liberatura s Davidem Zábranským: Chtěl jsem napsat moderní román

29. červen 2015
Liberatura

Martin Juhás čili Československo působí jako historický román o vztahu Čechů a Slováků. Nenechte se zmást. David Zábranský napsal knihu, u které čtenář musí počítat s překvapením na každé straně.

„Od začátku jsem tu knížku psal jako současnou věc, přestože se to maskuje jako historický román. Pokusil jsem se gramofon nahradit mobilním telefonem, udělat z toho moderní věc. Přijde mi jako hloupost psát v roce 2015 něco, co bude historické a nebude ničím promlouvat k současnosti. A ten text by měl být moderní.“ Teze Davida Zábranského se do knihy promítla dost jasně. Hlavní postavou obsáhlého románu skoro určitě není Martin Juhás, ale spíš sám vypravěč. A také létající hejno rybek.

Podstatné téma Juháse je vztah Čechů a Slováků. „Dívám se na Slovensko s takovým úsměšným, ale zároveň samozřejmě rovnocenným pohledem. Když jsem to začal psát, přišlo mi, že se o tom nemluví. Nemělo by se psát jen o Němcích, ale i o Slovácích,“ vysvětlil Zábranský, který knihu dokonce vydal u slovenského nakladatele. Juhás ale Slovensku určitě nevzdává hold. Jak to tedy celé je?

Poslechněte si poslední Liberaturu a dozvíte se také, proč je pro Zábranského důležitá zvukomalebnost a jaké to bylo, po dvou útlých knihách napsat bichli.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.