Liberatura s Dorou Čechovou: Udržet vztah, to je téma současnosti

8. říjen 2015
Liberatura

Dora Čechova, spisovatelka s ruskými kořeny, debutovala před třemi lety povídkovou sbírkou Nechtěl jsem být Leninem. Outsiderské postavičky Rusů a překvapivě vyzrálý styl, tak by se dala shrnout kniha, kterou mnozí čtenáři i kritici označovali za prvotinu roku. Pozici nečekaně objeveného literárního talentu obhajuje Čechova s novou knihou Padaná letní jablka a její povídky jsou tentokrát zasazené do Česka.

Ještě než jsme se pustili do příběhu o nové knize, museli jsme ale s Dorou Čechovou vyřešit záhadu jejího původu: opravdu se narodila ve vlaku, nebo je to literární fikce, která ji má zviditelnit? „V medailonku jsem uvedla, že jsem se narodila ve vlaku proto, protože jsem tam napsala první povídku z knížky Nechtěl jsem být Leninem. Byla to první povídka v životě, která byla z mého pohledu k publikování. Já jsem do té doby strašně toužila psát, ale nikdy jsem nenapsala nic, co bych od sebe očekávala. Když už jsem naprosto rezignovala na to, že kdykoliv cokoliv napíšu, tak jsem jela ve vlaku z Moskvy do Prahy a napsala povídku Rychlík R 209 Vltava,“ vysvětluje Dora Čechova.

Čtěte také

Poněkud opožděný debut se povedl a nyní přichází kniha Padaná letní jablka. Nová povídková sbírka se odehrává v Česku a neposedně skáče časoprostorem od dob druhé světové války přes okupaci 1968 až po současnost. Společným jmenovatelem jsou vztahy. A překvapivé pozitivní konce. „Udržet vztah a věřit v lásku, přetrvat to i přes historické události, přes vnitřní pnutí, to je obrovské téma současnosti.“

Pusťte si poslední Liberaturu s Dorou Čechovou a poslechněte si ukázku z její nové knihy Padaná letní jablka. Dozvíte se také, které ruské autory má spisovatelka nejradši a proč to ve čtyřiceti letech zkouší na DAMU.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.