Liberatura s Jakubem Dotlačilem: Nejsem zas takový nerd

29. říjen 2014
Liberatura

„Mám strašně rád 19. století,“ přiznal románový debutant Jakub Dotlačil, „myslím, že je to naše nejmystičtější a nejdávnější doba. U starších dob už nejsme schopni vnímat, jak lidi žili, co vnímali. Když jsem se připravoval na knížku, tak jsem si četl Nerudovy zápisky. Přijde mi, že to, co píše on, je dnešnímu člověku pořád srozumitelné.“

Na rozdíl od Jakuba Dotlačila jsme my byli na škole 19. stoletím a biflováním různých fází národního obrození traumatizováni. Pokud sdílíte naši zkušenost a máte strach z knih z tohoto období, musíte si přečíst právě debutový román Jakuba Dotlačila Jiné životy Hynka Harra. V něm se potkáte s trochu neschopným učitelem matematiky, který posléze zjistí, že ovládá telepatii a umí se vžívat do životů jiných lidí. Dotlačilova kniha skvěle pracuje s každodenním životem u nás za časů májovců nebo nadšeneckých spolků, jako je románová První česká parapsychologická společnost. Zároveň na vás čeká na české poměry až nečekaná míra dobrodružství a humoru.

„Nejsem zas takový nerd,“ vysvětluje Dotlačil v rozhovoru, když se ho ptáme, jestli psal o 19. století celý život. Jiné životy Hynka Harra zdaleka nebudou bavit jenom pilné studenty literatury. Proto si poslechněte poslední Liberaturu, aby vám neunikla jedna z nejdobrodružnějších knih letošního roku.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio