Liberatura s Jiřím Bigasem

23. květen 2012
Liberatura

Spisovatel Jiří Bigas o sobě tvrdí, že „prožil velkou dobu“. Z jeho poslední knihy nazvané Supl (Dauphin, 2012) je zřejmé, že by se na ni nemělo zapomenout.

Stejně jako Bigas i postavy jeho čtvrté knihy jsou nuceny čelit dějinám. Soudruh Frajer je učitel na vesnickém gymnáziu a také naivní komunista, který se při návštěvě v Praze nachomýtne k jedné ze sametových demonstrací – a už se kolo dějin točí. Doma nechává krásnou ženu, za něj přijede supl. Trojúhelník vyostřený posledními roky komunistického trápení. Bigasův vypravěč je jedním z nejzajímavějších. Nebere si servítky, své postavy paroduje, ale umí s nimi i soucítit. Jaká byla cesta k takovému vypravěči? A jak se vlastně mění autorova témata? Co si myslí o reflexi komunismu dnes a dříve? Mění se?

Jiří Bigas (1956) se narodil v Horním Dvořišti. Vystudoval právo, prodával válcovny, pracoval jako hradní zpravodaj pro Václava Havla na začátku 90. let, psal pro ČTK, MF Dnes, Zemské noviny, České slovo. Napsal sbírku lyrických povídek Kdo se dotkne duhy (1988), následovaly knihy v nakladatelství Dauphin: Vrahovice 119 (2009) a Místečko (2010).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio