Liberatura s Lukášem Prchalem: Naše generace se nudí

17. září 2014
Liberatura

Lukáši Prchalovi je pětadvacet let a v červenci mu vyšla už druhá kniha. Povídková sbírka s ústřední novelou, která pojmenovává celou kolekci – S pavoukem na skle: „Už jsem byl se psaním v koncích. Přitáhl jsem si tenisák a házel si o zeď, pak jsem s ním hodil moc, srazil jsem s ním lampičku a rozbil si sklo na hodinkách. Napadlo mě, jo, tak se ta kniha bude jmenovat,“ vysvětluje vznik názvu Lukáš Prchal.

Čerstvý absolvent Literární akademie působí trochu jako workoholik. Když zrovna nečte (třeba Teorii spolehlivosti od Diviše), píše. Ať už jsou to krátké prózy, scénáře, nebo delší texty. Rozhodně se tedy nenudí – i když sám tvrdí, že právě nuda je specifická pro jeho generaci: „Nic už nás nemůže překvapit. Mladí lidi se dneska nudí vším, co dělají, a všechno nám připadá obyčejné. Možná je to sociálními sítěmi, odosobněním.“

Hrdina v jeho knize přitom na virtuální sociální sítě nemá ani pomyšlení. Na začátku knihy ho zastihneme na útěku z domova v Manchesteru, pak ho jeho otec donutí odjet s ním zpět na český venkov, kde reflektuje ztrátu velmi blízkého člena rodiny. Bukolická atmosféra, staří kamarádi a hledání domova, to jsou klíčová slova pro prózu S pavoukem na skle.

Když si poslechnete poslední Liberaturu, uslyšíte i čtenou ukázku a mimo jiné se dozvíte, kteří autoři Lukáše Prchala nejvíce ovlivňují nebo proč své psaní také tematizuje.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.