Liberatura s Ondřejem Macurou

26. červen 2013
Liberatura

„Mezi anděly a mezi básníky / je dobré si hlídat peněženku,“ varuje ve své básni host dalšího dílu Liberatury. Ve studiu jsme přivítali Ondřeje Macuru s jeho nejnovější, křehkou sbírkou Sklo, jejíž ironie občas může i pořezat.

Ondřej Macura má na svém kontě jak básnické sbírky, tak prózu – bude i do budoucna dělit své tvůrčí síly mezi verše a kapitoly románu? Jaké to vlastně je, prosazovat se v literárním světě s příjmením slavného otce? A má jakožto středoškolský učitel nějaký trik, jak nadchnout své žáky pro poezii?

Ondřej Macura (1980) je básník a prozaik, jeho otcem byl literární vědec a spisovatel Vladimír Macura. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, učí český jazyk a literaturu na střední škole. Vydal básnické sbírky Indicie (2007, nominace na Cenu Jiřího Ortena), Žaltář (2008) a román Netopýři (2009), nyní mu vyšla sbírka Sklo. Jeho básně vyšly také v italské antologii současné české poezie Rapporti di errore (editor Petr Král, 2010), publikuje v časopisech A2, Tvar, Weles nebo Literární.cz.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka