Liberatura s Patrikem Linhartem: Hlavní jsou ty love

25. únor 2015
Liberatura

Jeden z nejznámějších a také nejproduktivnějších spisovatelů českého literárního severu Patrik Linhart se nedávno vydal do světa. Jak moc ho to bavilo na literárním stipendiu ve Vídni, to přibližuje jeho kniha cestopisně hospodských črt Vienna Calling.

Linhart v krátkých, umně vystavených textech budí dojem, že nedělal nic jiného, než že zkoumal místní hospody a jejich štamgasty, a ven si vyjel jen kvůli penězům. „O Vídni jsem nevěděl vůbec nic. Než jsem tam jel, říkal jsem si: hlavní jsou ty love. Abych přežil, zaplatil plyn, jak jsem říkal v jednom rozhovoru. Nakonec mě ale Vídeň strašně mile překvapila. Rád jsem tam psal. Náhodou to vyšlo do krásného tvaru jenom o Vídni,“ vysvětluje Linhart vznik knihy Vienna Calling.

Není to ale jediná publikace, na kterou přišla v Liberatuře řeč. Druhá kniha, která vyšla ve stejný měsíc jako Vienna Calling, se jmenuje Šílený Trist. Je to výbor každodenně psaných krátkých povídek, přičemž ty nejstarší pocházejí z roku 1996. Máte pocit, že Linhart má grafomanské sklony? „Když vydávám knihy typu Vienna Calling nebo Šílený Trist, tak hlavní slovo má editor, který ví, jak to má sestavit, aby ukočíroval grafomana ve mně,“ vysvětlil nám Patrik Linhart.

Co všechno ještě Linhart psal ve Vídni? Jak se staví k literárním stipendiím nebo jak se mu žije v Duchcově? To se dozvíte v posledním vydání Liberatury.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.