Liberatura s Radkou Denemarkovou

15. červen 2011
Liberatura

V Liberatuře přivítáme spisovatelku Radku Denemarkovou, která nám představí svou nejnovější knihu Kobold. Tento dvojromán volně navazuje na knihy A já pořád kdo to tluče a Peníze od Hitlera a završuje tak autorčinu trilogii o 20. století střední Evropy.

Dvojromán Kobold s podtituly Přebytky něhy a Přebytky lidí spojuje do jedné knihy dva příběhy, které jsou symbolizovány dvěma živly – vodou a ohněm. Spojeny jsou také jménem postavy, které je hned na úvod slovníkově vysvětleno a nabízí nám návod na čtení: „KOBOLD – slovo německého původu. Diblík, šotek, neposeda, skřítek, strážce podzemních pokladů. Přeneseně skřet, kreatura, monstrum.“

Radka Denemarková (nar. 1968) je spisovatelka, scenáristka, překladatelka, dramaturgyně a literární historička. Vystudovala germanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě UK, pracovala v Ústavu pro českou literaturu na Akademii věd ČR, byla lektorkou a dramaturgyní v pražském Divadle Na zábradlí. Je autorkou románů A já pořád kdo to tluče (2005), Peníze od Hitlera (2006, Magnesia Litera za prózu), knihy o Petru Léblovi Smrt nebudeš se báti (2008, Magnesia Litera za publicistiku) a dvojrománu Kobold (2011). Její překlad románu Rozhoupaný dech Herty Müllerové byl letos oceněn Magnesií Literou za překladovou knihu.

Odkaz:
www.denemarkova.cz

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.