Liberatura s Viktorem Špačkem: Báseň je vpich, povídka situace

16. červenec 2015
Liberatura

„U básniček je to postavené na nějakém nápadu. Na uvědomění si, jak ty věci jsou. U povídek se nechávám spíš vést formou. Nejde tam o jednoduchou myšlenku, musí vyvstat, musí být jakoby ‚okecána‘ příběhem té povídky. Nešlo by to bez čtyř stran rozhovoru. Je to myšlenka cítěná za nějakou situací,“ říká nám Viktor Špaček, který letos vydal hned dvě knihy. Povídkovou sbírku Něco cirkusového a básnickou knihu Nejasný rozměr.

A jestli máte pocit, že Viktor Špaček je multižánrový autor, možná netušíte, že je zároveň výtvarník a sochař a všechny umělecké formy se mu často prolínají. Každopádně je náš host umělec, kterého baví všednodennost a mezilidské vztahy, které briskně popisuje ve formálně perfektních, minimalistických povídkách. „Nejsou to povídky, které by vznikly jen tak z luftu, je to pokračování formy. Mám ji zažitou od svých oblíbených autorů,“ přiznává pokorně Viktor Špaček, milovník Raymonda Carvera nebo Antona Pavloviče Čechova.

A jak jsou na tom Viktorovy básně? Poslechněte si poslední Liberaturu i s ukázkami poezie z knihy Nejasný rozměr.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.