Liberatura se Sylvou Fischerovou

21. březen 2012
Liberatura

Za sbírku povídek Pasáž je básnířka a prozaička Sylva Fischerová nominována na letošní Magnesii Literu. V Liberatuře si s ní ale budeme povídat zejména o její nejnovější knize pro děti Egbérie a Olténie, kterou právě vydalo nakladatelství Baobab.

Egbérie a Olténie je jedním z nejrůznorodějších souborů pohádek v historii české dětské literatury. Z pohádky v Tibetu se přesunete do českého špajzu, kde vám příběhy odvypráví Chlebovka a Rohlikovka, pak do Austrálie za vakoslony nebo do Indie. Ať budete kdekoli, takový příběh jste ještě nečetli! Kde je vůbec Sylva Fischerová posbírala? A je těžké stvořit knížku rozevlátých pohádek po boku vážně laděné povídkové sbírky? Jak se liší její dětští čtenáři od těch dospělých? A od čtenářů poezie? Se Sylvou Fischerovou v Liberatuře jen těžko odpovíme na všechny otázky, přesto – nebo snad právě proto – radíme, pusťte si nás!

Sylva Fischerová (1963), prozaička, básnířka, autorka knih pro děti. Narodila se a mládí prožila v Olomouci, vystudovala klasickou filologii na Karlově univerzitě. Nyní pracuje tamtéž v Ústavu řeckých a latinských studií, věnuje se zejména staré řecké literatuře, filozofii a náboženství. Vydala básnické sbírky Chvění závodních koní (1986), Velká zrcadla (1990), V podsvětním městě (1994), Šance (1999), Krvavý koleno (2005) a Anděl na okně (2007). V roce 2005 vydala sbírku povídek Zázrak, pro děti napsala Júla a Hmýza aneb Cesta do Juliiny země (2006). Ve Velké Británii vyšly dva výbory z básní, za poslední povídkovou sbírku Pasáž (Fra, 2011) je nominována na cenu Magnesia Literra 2012.

02314858.jpeg

Recenze z rubriky Cizrna:

DeLillova Cosmopolis: Fastfoodový svět za oknem limuzíny
Don DeLillo je žijící legendou americké literatury. Nejen svou literární trilogií Podsvětí si vydobyl neotřesitelnou pozici v soudobém romanopisectví. Nyní se českému čtenáři představuje v další knize. Nakladatelství Odeon vydalo jeho novelu z roku 2003 Cosmopolis. Naplňuje DeLillo očekávání? A dostává se jeho textu od českého nakladatele dostatečné péče?

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.