Lichtenbergová: Po smrti blízkého píšu civilněji

25. červenec 2013
Liberatura

V létě máme konečně čas i na mladé autory, kteří před sebou slušnou budoucnost. První na řadě je Žaneta Lichtenbergová. Zaujala nás už před dvěma roky při vydání básnického debutu Ptáci vykolejili z brázd. Definitivně si nás získala svými novými texty, které se nedávno objevily na literarni.cz. Přirozený jazyk, se kterým mluví o tak závažném tématu, jako je smrt, byl jasný důvod k pozvání Žanety do studia.

„Některé texty bych už dneska do knihy nedala,“ hodnotí zpětně svou prvotinu Lichtenbergová. Mladá básnířka se hodnotí poměrně kriticky, také je velmi stydlivá – těžce snáší třeba autorská čtení. Jak tedy vypadala cesta k první knížce? Ostýchala se Žaneta, nebo se sama odhodlala někoho požádat o vydání? A bylo těžké přejít z publikování na internetovém fóru nyx.cz do knižní formy? Existuje podle ní něco jako „ženská literatura“? A jak je to z jejího pohledu se vzrůstajícím sebevědomím básníků?

Žaneta Lichtenbergová (1984) se vyučila se oboru umělecký rytec, jemuž se příležitostně věnuje doposud. Své básně publikovala například v časopisech Souvislosti, H_aluze, A2 a Ztichlá klika, její nejnovější texty přinesl portál literární.cz. V roce 2011 debutovala sbírkou Ptáci vykolejili z brázd (H_aluze). Pracuje v knihkupectví.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.