Lvov je jako Praha devadesátek. Jsou tu otevřené dvorky i naděje, říká spisovatel Malijevský

1. červen 2016
Liberatura

„Kamarád mi volal, že má ve Lvově výstavu. Zítra tam jede auto. Když se dostaneš do šesti do rána do Českého Těšína, tak tě tam odvezou a večer seš na vernisáži,“ spisovatel a fotograf Igor Malijevský vypráví okolnosti jedné absurdní pozvánky, kterou dostal před dvěma lety. „Bylo deset večer a já byl ve vesnici u Prahy. Zjistil jsem, že když teď nasednu do auta, tak akorát stihnu poslední vlak do Těšína. To, že to vůbec jde realizovat, že se zdvihnu po večeři a odjedu někam takhle daleko, mě přivedlo k nápadu, že to opravdu udělám. Druhý den večer jsem se ocitl ve Lvově.“ Město Igorovi tak učarovalo, že tu strávil překvapivě dlouhou dobu. Atmosféra Lvova pak pronikla hned do dvou jeho knížek.

To, co Igora na Lvově tak uchvátilo, byla například příbuznost s Prahou 90. let. „Praha tehdy byla velmi jiná, než je ta dnešní. Dvory se ještě moc nezamykaly, to bylo ještě před amnestií a privatizací,“ tvrdí Malijevský, který v Praze před třiceti lety začínal fotit a psát, přičemž byl schopný zabloudit i na Malé Straně. Lvov na rozdíl od Prahy zůstal otevřený a pořád se tu schovávají příběhy, o kterých nevědí ani sami místní. Ještě jedna věc Igora uchvátila – naděje. „Paradoxně když přijedete do Lvova, cítíte naději. Naděje nikdy není daná tím, jestli se máme dobře nebo špatně, ale tím, jestli jsme schopni se vydat na nějakou cestu. Ukrajina se na cestu vydala, je za to fackovaná z obou stran,“ myslí si Malijevský. „Chodil jsem kolem kostela Petra a Pavla, kde každý týden pohřbili tři mladé chlapce.“ Obyvatelé Lvova podle Malijevského nejsou zdeptaní, i když jsou unavení. Zmiňuje i veliký knižní festival, na který si vojáci z fronty jezdí pro knížky. „Potom zase odjížděli na východ střílet s krásnou literaturou v taškách.“

Krásná literatura, kterou do studia přinesl Igor Malijevský, je básnická sbírka intimní lyriky Zimní království a fotografická kniha s přesahy do prózy Znamení Lvova. Poslechněte si poslední Liberaturu a nechte se uchvátit městem, které se zaseklo v čase.

03642196.jpeg
autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.