Michael Žantovský v thrilleru Ochlazení předpověděl budoucnost

25. březen 2016
Liberatura

Špionážní thriller Ochlazení vyšel poprvé před osmi lety. V té době ještě na obalu knihy stálo jméno Daniel Wolf. Kniha o zlém Rusku, které pořádá invaze do Běloruska a utahuje kohoutky rozčílenému Západu, by mohla pro skutečného autora znamenat diplomatický průšvih. Michael Žantovský se k autorství napínavé knihy přiznal až letos. A také nám vysvětlil, jak je možné, že před osmi lety dokázal z velké části předpovědět budoucnost událostí na Ukrajině.

„Samozřejmě jsem to nevěděl, ale nebyla to úplná náhoda,“ říká Žantovský na začátek svého vyprávění o thrilleru Ochlazení. „Když se člověk zabývá diplomacií, zahraniční politikou, tak je neustále nucen analyzovat vývoj, skutečnosti a z nich se snažit odvodit pravděpodobný průběh toho, jak bude vypadat budoucnost. Ten scénář, že Rusko použije plyn a ropu a jejich dodávky jako svého druhu politický nástroj, byl reálný. Samozřejmě jsem nevěděl, že k tomu dojde čtrnáct dní poté, co ta kniha vyjde.“

Ochlazení ale není žádná analýza budoucnosti, sám Žantovský ve vysílání několikrát zopakoval slovo příběh – o ten tu jde především. Prozrazovat ho nebudeme – jen představíme jeho hlavního hrdinu, který se jmenuje prostě a jednoduše K. Necharismatický, unavený cynik, pracovník zpravodajské služby, působí jako protiklad Jamese Bonda. „Český zpravodajec nebude žádný James Bond, přece jenom nám trochu chybí ta imperiální velikost, pohybujeme se v tom středoevropském světě, který je trochu absurdní, potemnělý, zasmušilý.“ Žantovský dodává, že český Rambo by prostě byl nevěrohodný.

Poslechněte si Liberaturu s diplomatem, politikem, spisovatelem a překladatelem Michaelem Žantovským, dozvíte se také, jak se daří Knihovně Václava Havla nebo jak se píšou špionážní depeše.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.